Fulufjället – en härlig upplevelse

Fulufjället är en nationalpark långt norrut i Dalarna. Det ligger ganska så avsides och naturen är verkligen orörd. Jag har länge varit intresserad av att göra ett besök i nationalparken och i höstas kunde jag äntligen komma loss. Jag reste ensam, men jag hade allsköns teknik med mig så mina nära och kära kunde hålla koll på nästan varje steg jag tog i vildmarken. Mobil med GPS, GPS-klocka, separat GPS-enhet – jag hade allt!

Idén var att jag skulle vandra i tre dagar kring själva Fulufjället och bland annat kika närmare på vattenfallet Njupeskär och trädet Old Tjikko. Det var liksom hållpunkterna på vandringen. Annars tänkte jag att jag skulle vara fri att utforska vildmarken i sakta mak och i lugn och ro.

Jag reste iväg den 20 september och kom hem igen till Skurup den 24 september. Vädret var alldeles utmärkt, så att tälta var inga problem. Solen sken från en blå himmel under hela vistelsen och temperaturen pendlade mellan 3-4 och 10-11 grader (ingen frostnatt!). Det var värre med resan upp. Tåget till Mora blev försenat många timmar och det var riktigt bökigt att hitta en buss som tog mig till nationalparken!

Njupeskär var en upplevelse. En verkligt storslagen sådan. Att vattnets fallhöjd faktiskt är hela 93 meter är svårt att förstå när man står bredvid fallet. Granen Old Tjikko var kanske inte lika häftig. Visst, att se ett träd som är nästan 10 000 år gammalt (rötterna alltså!) var lite spännande, men egentligen är trädet en vanlig gran!

Det här inlägget postades i Bloggen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *